Skotsk terrier – rasen for meg

Min første skotte kjøpte jeg da jeg var 14 år gammel. Siden har det vært minst en skotte i mitt eie.

Og hvorfor jeg har skotte?  Fordi skotten alltid har passet for meg. Det er en stor og robust hund i et lite format. Den tar liten plass i huset og den tar liten plass i bilen. Samtidig er den en hund som kan være med på det meste, men som ikke krever flere timers turer for å være tilfreds.  Den krever ukentlig pelsstell, men det er en del av hyggen med det å ha hund. Skotten har verdighet. Skotten er intelligent. Med en skotte i huset har du en venn du kan snakke med, og som forstår og gir deg svar når du bare venner deg til å tolke ”språket”.

Skotten i dag:

Skotten var opprinnelig en nyttehund.  De skotske bøndene hadde behov for en hund som kunne holde skadedyr som for eksempel  rev, grevling  og rotter unna. I standarden for skotsk terrier står det fortsatt at hunden ”skal ha passende  størrelse til å jakte i hi”.  I tillegg skulle hunden være vakthund. Skotten skal i følge standarden  ha ”en værbeskyttende pels”, dette for at den skal kunne være ute i all slags vær.  Selvfølgelig skulle hunden også være til selskap for familien.

Skotten er i dag kun avlet for å være en selskapshund.  Fortsatt vil vi imidlertid  kunne finne at de opprinnelige instinktene vil ligge latent.  Den vil for eksempel som oftest varsle når det kommer fremmede, men den skal  aldri være aggressiv. 

I enkelte hundebøker står det skrevet at skotten er en enmannshund og at den ikke passer i familier med barn.  Dette er jeg sterkt uenig i.  Skotsk terrier er en utmerket familiehund, og den elsker barn.  Den har imidlertid en sterk personlighet, og som de fleste andre hunder  finner den seg ikke  i å bli behandlet som et leketøy.  Lær barna å vise hunden respekt og de får en utmerket venn og kompis.

Skotten er intelligent.  Den forstår det meste.  Dersom den ikke er enig i det du vil ha den til å gjøre, gjør den som oftest som du vil, men da i sitt eget tempo.  Den elsker å være med på tur, men krever ikke like mye mosjon som en større hund. 

En skotte er mer enn en hund.  Den  er en venn du kan snakke til og le med, aldri av.  Den har et hendig format. Den er alltid glad for å se deg. Den er alltid villig til å være med  på det som skjer. 

Oppdrett startet jeg med på 80-tallet. Det har aldri vært noe stort oppdrett, gjennomsnittlig har vi hatt 1 kull i året.

Tidligere har jeg på min hjemmeside hatt informasjon om skottens historie, helse, pelsstell, egenskaper og bruksområder. Nå har Norsk Terrier Klub egen web-side hvor skotsk terrier har egen ”spalte”. Dersom du går inn på Norsk Terrier Klub, og finner skotsk terrier under "raser", vil du til enhver tid finne oppdaterte opplysninger om rasen. Der vil du dessuten finne informasjon om aktiviteter, som møter, trimmekurs, utstillinger, o.s.v.  for skotteeiere.